Potrawy podstawowe i sezonowe
czyli co można znaleźć w karcie dań
Halit Kuchnia Wielicka?
PrzeKąskowe Smarowidła
Smalczyk wielicki
Smalec wytapiany ze słoniny, z wędzonkami i śliwkami podawany z pajdą chleba wielickiego i swojskim ogórkiem kiszonym.
Jaja w porach
Smarowidło na bazie porów i jaj podawany z pajdą chleba wielickiego.
Ryba bez sieci
Smarowidło rybne z cebulą na bazie twarogu podawane z pajdą chleba wielickiego.
Mięsolubna
Smarowidło na bazie mięsa wołowego i drobiowego z dodatkiem warzyw z pajdą chleba wielickiego.
Żelazo z kurnika
Smarowidło na bazie wątróbki drobiowej z dodatkiem swojskiego ogórka kiszonego podawane z pajdą chleba wielickiego.
PoLewki
Serwacianka
Żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawane z pajdą chleba wielickiego.
Kminkowa
Wywar z kminku z dodatkiem warzywnego podawany z grzankami przyrządzanymi na maśle.
Piwna
Piwo gotowane z dodatkiem wysmażonego boczku i sera wędzonego podawane z solnym paluchem.
Rozsolanka
Tradycyjny rosół z makaronem podawany bez dodatków.
PoSiady Wielickie
Król potoku
Pstrąg zapiekany w soli z ziemniakiem w solnej skorupce podawany z surówką z kapusty.
Prosionka
Szynka wędzona zapiekana w soli z sosem śliwkowy podawana z kopytkami
i surówką z kapusty.
Kapłon
Filet wędzonego kurczaka zapiekany w soli z sosem paprykowym podawany z dukatami górniczymi i
surówką z kapusty.
Pierogi
Pierogi z mięsa lub pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie podawane z omastą.
Schaboszczak górniczy
Kotlet wieprzowy z tłuczonymi ziemniakami podawany z kapustą zasmażaną.
SłodKości
Deser górnika
Placek drożdżowy z owocami posypany kruszonką.
Deser św. Kingi
Słodka kopia oczka pierścienia królowej na kruchym cieście z serkiem, białą czekoladą, rubinowym żelem i solnymi orzeszkami.
Deser zmarzniętego sztygara
Lody z bitą śmietaną i słonym karmelem.